Hur tvättar du din Bikini

Saltvatten, klor, solkräm och sol har stora effekter på våra badkläder. Men vad händer när vi tar hand om våra plagg med kärlek och omsorg? Att vara försiktig med dem kan leda till att badkläderna håller sig fina längre.  Man kan säga att ”caring is the key”

Oavsett om du använder dina baddräkter eller bikinis dagligen eller bara när du är på semester, kan tyget ta ett slag från poolkemikalier som klor, sand, temperaturer, saltvatten och solkräm. Bra kvalitet hjälper men det är värt ändå att du lär dig hur du får dem att se bra ut längre och dra nytta av din baddräkts eller bikinis investering.

Vi går igenom några tips om hur man tvättar och torkar.

  • Dina plagg ska sköljas så snart som möjligt i kallt kranvatten efter varje gång du bär det för att simma eller sola. Om du har tid att låta dräkten dra i kallt vatten i 30 minuter, är det ännu bättre för tyget. Detta kommer att ta bort de flesta kemikalier, salt, sand och annat som kan skada tyget.
  • Perspiration och kroppsoljor reagerar med de elastiska fibrerna vilket gör att de sträcker sig, så att det är viktigt att ta bort dem så snart som möjligt, vilket gör att baddräkten håller sin form längre. Nästan varje baddräkt eller bikini innehåller spandex eller Lycra, så igen är snabb rengöring ganska viktigt. Klor i pooler och badtunnor kan skada badplaggets elasticitet och göra att tyget ändrar färg.
  • Efter att du har sköljt plagget måste du handtvätta det korrekt med hjälp av en bra tvål, tex Almgrens Tvättvål. Bara vanligt vatten tar inte bort alla föroreningar. Påfyll diskbänken, bunke eller handfatet med kallt vatten och tillsätt plaggen och använd tvålen med omsorg. Använd inte pulver eftersom de inte kan lösa upp helt eller skölja bort väl och använd aldrig klorblekmedel för att bleka eller ta bort fläckar. Pressa försiktig så du får ur det mesta av tvålvattnet ur plagget.


  • Byt vatten och lägg i plagget igen, låt den dra i flera minuter och skölj sedan väl. Pressa försiktigt ur vattnet, bara lite press. Badplagg får absolut inte vridas ur.

  • Sprid dina plagg på en handduk på en platt yta för att försiktigt rulla ihop och få ur det mesta av det återstående vattnet.


  • Sprid dina plagg igen på en ny handduk på en platt yta för att torka i skuggan, inte i direkt solljus.

  • UV-strålarna från solen kan både bleka och bryta ner fibrerna i dina plagg om man glömmer bort dem en längre tid. Använd aldrig en torktumlare.


Tips och råd.

Ge dina bikinis eller baddräkter 24 timmars vila mellan slitage, det hjälper Lycra/spandexgarnet att återfå sin minnesform.

Hitta en dusch för att skölja ur sanden, saltet och klor från dina plagg innan du går hem med din baddräkt.

Förvara plagget i den påse som din bikini eller baddräkt kom i, tills du kommer hem och kan tvätta den ordentligt.

Titta på var du sitter: De flesta poolsidor och däck är grova så att du inte glider på dem när de är våta. Även om ytan inte verkar för grov kan den skada ditt plagg, så sitt eller ligg alltid på en handduk. Var försiktig när du stiger ur en pool eller badtunna. När en baddräkt är skadad kan den inte lätt repareras.

Om du planerar att sola efter att ha simmat, byt till ett torrt plagg. Kombinationen av klor från poolen, kroppssvetten och solbränna är den mest skadliga för baddräktens tyger.

Hoppa över badtunnan. Hot tubs erbjuder oftast höga halter av kemikalier och hög värme som kommer att blekna och sträcka plaggen ut mycket snabbt. Om möjligt, bär en äldre och inte din finaste bikini.

Tänk att våra produkter är handgjorda och behöver lite extra kärlek för det ska hålla bra form och fint längre.